Праздник иконы Божией Матери «Знамение» 10 декабря: история образа, открытки и молитвы
О чем молятся перед чудотворной иконой?
Фото: tvsamara.ru
10 декабря в православном церковном календаре отмечается праздник иконы Божией Матери «Знамение». Копии образа присутствуют в храмах разных регионов нашей страны. Верующие молятся перед ними, просят о милости и щедрости, о спасении, о мире в России и на всей земле.
На иконе «Знамение» Пресвятая Богородица сидит с поднятыми в молитве руками. У нее на груди, на фоне круга или сферы изображен благословляющий Божественный Младенец – Спас-Эммануил. Так Богоматерь изображалась еще на самых первых иконах.
На Руси иконы Божией Матери «Знамение» впервые появились в XI - XII веках. Свое название они получили после чуда произошедшего в 1170 году. Тогда войско сына Суздальского князя Андрея Боголюбского подошло к Великому Новгороду. Жители города круглые сутки молились о спасении. По легенде, в один из дней Новгородский архиепископ Иоанн услышал голос, который сказал ему взять из Церкви икону Пресвятой Богородицы и принести ее на крепостную стену.
Во время крестного хода осаждающие стреляли из луков, и одна из стрел попала прямо в образ Богородицы. Из Ее глаз потекли слезы, икона повернулась к городу, а вражеское войско объял ужас. Его воины стали убивать друг друга, а воспрявшие духом новгородцы напали на армию противника и одержали победу.
В честь этого чудесного спасения архиепископ Иоанн повелел установить праздник Знамения Божией Матери. Его церковь отмечает и сегодня. В 1356 году для Чудотворного образа был выстроен храм Знамения Пресвятой Богородицы, который стал собором Знаменского монастыря.
Тропарь, глас 4
Я́ко необори́мую сте́ну и исто́чник чуде́с/ стяжа́вше Тя, раби́ Твои́,/ Богоро́дице Пречи́стая,/ сопроти́вных ополче́ния низлага́ем./ Те́мже мо́лим Тя:/ мир гра́ду Твоему́ да́руй// и душа́м на́шим ве́лию ми́лость.
Перевод: Как нерушимую крепость и источник чудес обретя Тебя, рабы Твои, Богородица Пречистая, врагов ополчения повергаем. Потому и молимся Тебе: мир городу Твоему даруй и душам нашим великую милость.
Кондак, глас 4
Честна́го о́браза Твоего́ зна́мение/ пра́зднующе, лю́дие Твои́, Богороди́тельнице,/ и́мже ди́вную побе́ду на сопроти́вныя гра́ду Твоему́ дарова́ла еси́./ Те́мже Тебе́ ве́рою взыва́ем:// ра́дуйся, Де́во, христиа́н Похвало́.
Перевод: Почитаемого образа Твоего явление празднуем, люди Твои, Богородительница, им же Ты даровала удивительную победу над противниками городу Твоему. Поэтому с верой взываем к Тебе: «Радуйся, Дева, слава и честь христианская».
Молитва
О, Пресвята́я и Преблагослове́нная Ма́ти Сладча́йшаго Го́спода на́шего Иису́са Христа́! Припа́даем и поклоня́емся Тебе́ пред свято́ю чудотво́рною ико́ною Твое́ю, воспомина́юще ди́вное зна́мение Твоего́ заступле́ния, вели́кому Нову́гра́ду от нея́ явле́нное во дни ра́тнаго на сей град наше́ствия. Смире́нно мо́лим Тя, Всеси́льная ро́да на́шего Засту́пнице: я́коже дре́вле отце́м на́шим на по́мощь уско́рила еси́, та́ко и ны́не нас, немощны́х и гре́шных, сподо́би Твоего́ Ма́терняго заступле́ния и благопопече́ния. Спаси́ и сохрани́, Влады́чице, под кро́вом ми́лости Твоея́ Це́рковь Святу́ю, град Твой, всю страну́ на́шу правосла́вную и всех нас, припа́дающих к Тебе́ с ве́рою и любо́вию умиле́нно прося́щих со слеза́ми Твоего́ заступле́ния. Ей, Госпоже́ Всеми́лостивая! Умилосе́рдися на ны, обурева́емыя грехи́ мно́гими, простри́ ко Христу́ Го́споду Богоприи́мныя ру́це Твоя́ и предста́тельствуй за нас пред бла́гостию Его́, прося́щи нам проще́ния прегреше́ний на́ших, благоче́стнаго ми́рнаго жития́, благи́я христиа́нския кончи́ны и до́браго отве́та на Стра́шнем Суде́ Его́, да, спаса́еми всеси́льными Твои́ми к Нему́ моли́твами, блаже́нство ра́йское унасле́дуем и со все́ми святы́ми воспое́м Пречестно́е и Великоле́пое и́мя Достопоклоня́емыя Тро́ицы, Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, и Твое́ ве́лие к нам милосе́рдие во ве́ки веко́в. Ами́нь.
Величание
Досто́йно есть блажи́ти Тя,/ Богоро́дице Де́во,/ честне́йшую Херуви́м// и сла́внейшую без сравне́ния Серафи́м.
Величание
Велича́ем Тя,/ Пресвята́я Де́во,/ Богоизбра́нная Отрокови́це,/ и чтим о́браз Твой святы́й,/ и́мже то́чиши исцеле́ния// всем с ве́рою притека́ющим.
Величание
Вели́чаем Тя,/ Пресвята́я Де́во,/ и чтим о́браз Твой честны́й,/ и́мже побе́ду на враги́ дарова́// гра́ду на́шему.