понедельник, 31 марта

День памяти апостола и евангелиста Луки 31 октября: праздничные открытки и молитвы

Важный день для всех православных христиан

2017

Фото: tvsamara.ru

31 октября православные христиане молитвенно вспоминают святого апостола и евангелиста Луку.

Он родился и вырос в Антиохии Сирийской, крупном торговом городе, потому с детства хорошо знал иудейское наречие, а еще мог свободно изъясняться и писать по-гречески. Получив образование врача, Лука отправился в Палестину в поисках своей судьбы.

Фото: tvsamara.ru

Весть о Мессие, избавителе Израиля, будущий апостол Лука услышал в Иерусалиме. Тогда он оставил мирскую жизнь и стал одним из семидесяти учеников Христа, направленных Им в селения Самарии и Десятиградия исцелять больных и возвещать о пришедшем в мир Спасителе.

После Воскресения Христос явился отчаявшимся апостолам Луке и Клеопе на пути в Эммаус. Они поспешили обратно к прочим апостолам и передали им весть о том, что Спаситель жив.

Лука вернулся в свой родной город Антиохию после Вознесения Господня, где встретил апостола Павла и стал его ближайшим помощником. Апостол проповедовал язычникам христианскую веру, рассказывал о проповедовал «Христа Распятого» в Малой Азии и Греции.

Будущий евангелист сопровождал апостола Павла во всех путешествиях и не только помогал ему в деле проповеди, но и вел подробную летопись, а также был его личным врачом. Впоследствии эта хроника, повествующая о распространении Церкви в мире, легла в основу книги «Деяния апостолов».

Фото: tvsamara.ru

В 62 году Павел был заключен под стражу и отправлен на суд в Рим, где апостол Лука, по просьбе знатного антиохийца Феофила, написал наставление о жизни и учении Христа — Евангелие. Для составления этой книги он изучил все источники, в том числе — евангелия от Матфея и Марка, а также зафиксировал свидетельства очевидцев. Именно в Евангелии от Луки появился подробный рассказ о Благовещении и эпизоды из детства Спасителя. Предание также приписывает Луке авторство первых икон Богородицы После мученической кончины своего наставника, первоверховного апостола Павла, евангелист Лука продолжил свои труды, проповедуя Евангелие в Италии, Ливии, Египте и Греции.В Фивах апостол и евангелист Лука был распят на оливковом дереве, будучи уже глубоким стариком.

Молитвы, обращённые к апостолу, способствуют духовному просветлению, избавлению от сомнений и заблуждений, постижению смысла жизни. Также он исцеляет духовные и телесные недуги, особенно те, что связаны со зрением, укрепляет семейные узы, защищает от ошибок и позволяет искренне раскаяться в грехах. Подвижник покровительствует врачам, редакторам, журналистам, живописцам и фермерам.

Молитва святому апостолу и евангелисту Луке

О, святы́й Луко́, Бо́гом избра́нный и Ма́терию Бо́жиею благослове́нный, пропове́дниче по все́й вселе́нней Ева́нгелия Христо́ва, му́чениче и Апо́столе, помо́щниче все́м моли́твенно призыва́ющим тя́, помози́ и на́м, непотре́бным рабо́м Госпо́дним, я́ко мы́ по мно́гим прегреше́ниям на́шим обрета́емся во тьме́ и се́ни сме́ртней, отдале́че от Бо́га отстоя́. Чрез то́ студо́м посра́мленныя не и́мамы дерзнове́ния Го́спода моли́ти о проще́нии, призыва́ем тя́, вели́кий свети́льниче Бо́жий, я́ко пребыва́ющаго в непреходя́щем Его́ све́те, моли́ о на́с Го́спода, да поми́лует на́с. Умоли́ Го́спода, святы́й Луко́, да обнови́т в на́с стра́х Госпо́день, о́ньже любы́ привлека́ет, а гре́х отгоня́ет. Я́ко мы́ та́ко навы́кли греши́ти по вся́к де́нь и ча́с, и во сне́, я́ко не ве́мы сло́в Го́спода: бди́те, я́ко не зна́ете часа́, егда́ хочу́ приити́, О́н же мо́жет на вся́к ча́с призва́ти на́с из сего́ привре́меннаго живота́ в ве́чный. Пробуди́ в на́с, святы́й Луко́, стра́х и прему́дрость, о ни́хже святы́й ца́рь и псалмопе́вец Дави́д рече́. Да твои́ми моли́твами получи́м покая́ния сле́зы, и́миже вси́ на́ши души́ от греха́ очи́стятся. Я́ко мы́ в духо́вной слепоте́ и дебе́лости су́ще не мо́жем пла́катися своего́ мертвеца́, си́речь сами́х себе́, мно́ги же сле́зы, пото́ки сле́з потре́бно да пролие́м за мно́жество соде́янных грехо́в. Помози́ на́м, неразу́мным, да уразуме́ем Писа́ние, е́же ты́ са́м списа́л еси́, я́ко и́стинным ра́зумом уразуме́ем и́стинная словеса́, да бежи́м от греха́, я́ко от огня́, и вси́ си́лы приложи́м, да прибли́зит ны́ Бо́г. Да уразуме́ем, я́ко гре́х е́сть сме́рть, Бо́г же живо́т. Помози́ на́м, святы́й Луко́, да то́ уразуме́вше, очи́стимся от греха́ и пре́йдем из сме́рти в живо́т. Да бу́дет на́м Бо́г вся́ во все́м. И ны́не и во ве́ки да пребу́дем бли́з Него́. Дабы́ и на́м, я́ко ти́ с Клео́пою, егда́ путешествовали во Еммау́с, се́рдце и душа́ тре́петны бы́ша от прису́тствия Его́. Отню́дуже да сни́дет на ны́ ми́р небе́сный, к Ца́рствию Небе́сному ны́ руководящий и ра́достны ны́ творя́щий, да возмо́жем стре́лы лука́ваго, на вся́к ча́с в на́с испуща́емы, отгна́ти. С те́м же получи́м и любы́ Бо́жия, да руководи́т на́с к ве́чному Оте́честву, иде́же вси́ си́лы небе́сныя, вси́ святи́и, Ма́ти Бо́жия пред ни́ми, Ея́же благо́й ли́к в ико́не тобо́ю напи́санной, увековечен еси́. О́чи серде́ц на́ших да непреста́нно взира́ют на ту́ ле́поту и е́ю наслажда́ются, да цари́т в на́с Ца́рство Небе́сное, в ко́е ча́ем моли́твами твои́ми, святы́й Луко́, пресели́тися, егда́ на́с Госпо́дь призове́т, да та́мо ве́чно сла́вим Бо́га во Святе́й Тро́ице: Безнача́льнаго Отца́, Единоро́днаго Сы́на и Пресвята́го Ду́ха, во все́ безконечные ве́ки. Ами́нь.

Фото: tvsamara.ru

Читайте также